Financieren van zonnepanelen: Alle financiële ins- en outs-Twente Zon

Financieren van zonnepanelen: Alle financiële ins- en outs

Hieronder een korte samenvatting van de verschillende artikelen met daarin alle financiële ins- en outs m.b.t. het financieren van zonnepanelen. Leest u graag verder? Klik dan op de titel van het betreffende artikel.

Zonnepanelen huren of leasen?
U zit wat krap bij kas, maar desondanks heeft u wel de wens om zonnepanelen op uw dak te plaatsen, CO2 te besparen en uw eigen groene stroom te gebruiken. Dan is het huren of leasen van zonnepanelen een optie.
Maar, zoals altijd, geld lenen kost geld. Is huren of leasen de beste keuze of zijn er betere (lees “goedkopere”) alternatieven? …wij zetten de financiën in dit artikel overzichtelijk op een rij.

De voordelen van zonnepanelen
De terugverdientijd van een zonnepaneelsysteem is veel korter dan de levensduur, u bespaart kosten op de energierekening, uw woning stijgt in waarde en het is goed voor het milieu!

Btw teruggave zonnepanelen voor particulieren
Een financiële meevaller! Als u als particulier zonnepanelen koopt dan heeft u namelijk, volgens recente publicaties, recht op teruggave van de betaalde btw. Het voordeel bedraagt al snel zo’n € 650!
Wat moet u doen? U kunt de btw zelf terugvragen of het traject voor een beperkt bedrag uit handen geven aan specialisten.

Financiering via hypotheek en groene leningen
Het investeren in zonnepanelen is interessant omdat het rendement hoger is dan de kosten van een lening. Er zijn een aantal mogelijkheden waarop particulieren een zonnepaneelsysteem kunnen financieren. Naast de Duurzaamheidslening met maar 1,6% rente van de Provincie Overijssel, kunt u de investering ook via de hypotheek of een zgn. “groene lening” financieren.

Subsidie op zonnepanelen voor particulieren
Hoewel er geen landelijke subsidieregeling meer is om particulieren te motiveren om een zonnepaneelsysteem aan te schaffen bieden sommige provincies en gemeentes nog wel subsidies aan. Maar let op, het stapelen van subsidies is maar beperkt toegestaan.

Subsidie op zonnepanelen voor bedrijven
De Subsidieregeling “Stimulering Duurzame Energieproductie” (SDE+) stimuleert de productie van duurzame energie en richt zich op bedrijven en (non-profit) instellingen.
De SDE+ is een exploitatiesubsidie. Dat wil zeggen: producenten ontvangen subsidie voor de opgewekte duurzame energie en niet voor aanschaf van de productie-installatie, zoals bij een investeringssubsidie.

Belastingvoordeel voor bedrijven
Gaat u als bedrijf investeren in zonnepanelen, dan zijn er een aantal interessante regelingen, waarbij naast de afschrijvingen een deel van het investeringsbedrag van de winst afgetrokken kan worden, de zogenoemde investeringsaftrek. Deze aftrek kan in de vorm van een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, een energie-investeringsaftrek en een milieu-investeringsaftrek.
Ondernemers die asbestdaken vervangen en op het nieuwe dak zonnepanelen plaatsen, kunnen sinds 1 juli 2012 rekenen op heel voordelige regelingen.

Importheffing op zonnepanelen uit China
Vanaf 6 juni moeten Europese importeurs van Chinese zonnepanelen een importheffing betalen van 11,8%. Geleidelijk zullen de heffingen stijgen tot een gemiddeld niveau van 47,6% op 6 augustus, indien er in de tussentijd geen overeenkomst met China is getroffen.
Wat betekent de importheffing voor de prijs die u betaalt voor zonnepanelen?

Terugverdientijd van zonnepanelen: Een berekening!
Voor het berekenen van de terugverdientijd van een zonnepaneelsysteem zetten we eerst de uitgangspunten van de berekening duidelijk op een rij, waarna de berekening gemaakt wordt. Deze kunt u vervolgens hanteren voor uw eigen situatie.

Terugleveren van stroom en de vergoeding daarvoor
De stroom, geproduceerd door uw zonnepanelen, kunt u direct zelf gebruiken, maar als de panelen volop in de zon liggen, produceren ze vaak meer dan dat er op dat moment nodig is. De stroom die “over” is, kan dan teruggeleverd worden aan het energienet, waarvoor u een vergoeding ontvangt.

Verzekeringen voor zonnepanelen
Het is verstandig na te gaan of de opstalverzekering moet worden aangepast (verhoogd) na het installeren van de zonnepanelen en welke schade de aansprakelijkheidsverzekering precies dekt. Wilt u uw zonnepanelen speciaal verzekeren, dan kan dat via gespecialiseerde zonnepanelenverzekeringen.

Vergelijken van zonnepanelen, prijzen en offertes
Bij het vergelijken van zonnepanelen is het belangrijk dat dezelfde type panelen met elkaar vergeleken worden, dus mono-kristallijne met mono-kristallijne en dunne film met dunne film.
Wanneer u prijzen en offertes met elkaar wilt vergelijken, dan kan dit het beste op basis van de prijs per Wp.

Stel hier uw vraag