Nuttige tips om thuis energie te besparen-Twente Zon

Nuttige tips om thuis energie te besparen

Zonnepanelen stellen u in staat om zelf energie op te wekken. Afhankelijk van het geïnstalleerde vermogen en uw verbruik kunt u hiermee zelfs geheel zelfvoorzienend zijn. Indien u toch meer energie verbruikt, heeft u sinds 2004 de vrijheid om stroom en gas af te nemen van een energieleverancier naar keuze. Voor de stroom en het gas betaalt u een deel vaste kosten en een deel variabele kosten, afhankelijk van uw energieverbruik. De kosten hiervan kunnen per leverancier sterk verschillen. Uit het onderzoek van energievergelijker ‘Overstapgids’ blijkt dat een gemiddeld huishouden door over te stappen meer dan € 200,- per jaar kan besparen.
Met de onderstaande 5 energie-bespaartips kan er nog meer worden bespaard. Dat is niet alleen interessant vanuit financieel opzicht maar ook voor het milieu.

1. Zet de verwarming eerder laag of uitEnergie besparen_Zet de verwarming lager

Wanneer u gaat slapen of de deur uit gaat, zet dan de verwarming lager, op een graad of 14. Dit levert gemiddeld gezien een besparing op van € 45,- per jaar. Automatische thermostaten en klokthermostaten, met een zelflerende functie, schakelen automatisch terug of houden zich aan de door u vooraf ingevoerde instelling.

2. Kook efficiëntEnergie besparen_kook efficiënt

  • Hoef je maar weinig te koken, gebruik dan een kleine pan.
  • Pas de grootte van de pan aan aan die van de pit. Wanneer de pan een stuk kleiner is dan de pit, gaat er onnodig veel warmte verloren.
  • Maak zo lang mogelijk gebruik van een deksel op de pan. Het water kookt sneller en er gaat minder warmte verloren.
  • Vul de pan niet met onnodig veel water, daardoor duurt het langer voordat het aan de kook is. Èn zo bespaart u ook water.

3. Energiezuinig met de pc / laptop

Energie besparen_Laptop of PCOverweegt u een pc of laptop te kopen? Pas de eisen aan uw wensen aan. E-mailen, tekstverwerken en surfen kosten weinig vermogen, maar voor het bewerken van video’s of gamen zijn zwaardere functionaliteiten vereist. Hoe zwaarder de functionaliteiten hoe meer energie er nodig is.
Gebruik geen screensaver, deze verbruikt vaak veel energie, omdat de computer dan niet direct overschakelt naar de energiebesparende modus. Bij uw energie-instellingen (energiebeheer) kunt u aangeven wanneer u uw pc of laptop wilt laten overgaan naar de energiebesparende modus. Het spreekt voor zich, dat hoe sneller u dit doet hoe meer energie er bespaard wordt.
Gebruik bij voorkeur een laptop. Doordat deze uit één geheel bestaat en een pc uit een computerkast en monitor verbruikt een pc aanzienlijk meer stoom.

4. Vermijd Standby bij uw apparaten

Schakel apparaten helemaal uit en laat ze niet in de standby modus staan. Ze Energie besparen_Standbyverbruiken dan namelijk ook energie. Dit zogenaamde ‘slaapverbruik’ blijkt uit diverse onderzoeken gemiddeld meer dan 400 kWh stroom te bedragen wat overeenkomt met elektriciteitskosten van circa € 100,-.
De televisie verbruikt doorgaans de meeste stroom in de standby stand, maar ook randapparatuur zoals een tv decoder, dvd recorder, pc, printer, modem, audio en – niet te vergeten – het koffiezetapparaat.

5. Energiezuinig wassen

  • Gebruik altijd een volle wastrommel in plaats van een halfvolle. Dit gebeurtEnergie besparen_Zuinig wassen lang niet altijd en dit is een eenvoudige manier om te besparen.
  • Was op een lagere temperatuur. Door bijvoorbeeld standaard op 30°C te wassen i.p.v. op 60°C bespaart u per jaar gemiddeld € 35,-.
  • Laat uw was goed centrifugeren voordat u het in de droger stopt. Een toerental van 1200 is vaak al voldoende.
  • Stop uw was zo min mogelijk in de droger en laat het wanneer mogelijk drogen aan de waslijn.

Energielabels voor apparatuur

Om mensen bewust te maken van de werking van energielabels voor apparatuur, heeft Beslist.nl onlangs de belangrijkste informatie over deze energielabels op een rij gezet. De informatie is verwerkt in een overzichtelijke ‘Energielabels Infographic’. Deze vindt u op:
http://www.beslist.nl/info/energielabels_huishoudelijke_apparaten.html

Meer informatie over energie besparen vindt u op:
www.milieucentraal.nl
www.goedkoopste-energieleverancier.net
www.energiebespaarwijzer.nl

Stel hier uw vraag