Testopstelling Silevo versus Solar Frontier: De resultaten-Twente Zon

Testopstelling Silevo versus Solar Frontier

Alle verhalen en officiële testresultaten van verschillende merken zijn aardig, maar wat nou als je 2 testopstellingen naast elkaar zet, met 2 verschillende merken zonnepanelen, met hetzelfde type omvormer, onder precies dezelfde condities en gedurende een langere periode?

Precies dàt is bekeken. En hoewel dit eenvoudig lijkt, is het nog niet zo gemakkelijk. Er zouden 2 systemen naast elkaar kunnen worden opgebouwd om ze een jaar lang te monitoren. Dat zou vrij simpel zijn.
Maar, de vergelijking van beide systemen is gedaan aan de hand van berekeningen, waarvoor de input afkomstig is uit een (zeer kostbare) betaalde database die door grote solar bedrijven gebruikt wordt voor rendementssimulaties op grote PV-systemen.  Deze berekeningen zijn uitermate nauwkeurig en betrouwbaar. De specifieke resultaten per celtype zijn een gevolg van allerlei input van variabelen die met gratis software tools niet tot uiting komen.

De resultaten van de vergelijking van de 2 systemen – de ene met Silevo zonnepanelen, de andere met Solar Frontier – is samengevat in twee testrapporten:

Een korte samenvatting volgt hieronder:

2013-Almere Solar Frontier Silevo
Type paneel SF165-S Triex U Series 295
Type omvormer Sunny Tripower 50000TL-20 Sunny Tripower 50000TL-20
Aantal panelen in serie 6 8
Strings in parallel 5 2
Aantal panelen totaal 30 16
Oppervlakte (m2) 36,8 27
Totaal vermogen (Wp) 4.950 4.720
Energie-opbrengst (kWh/jaar) 5.056 4.458
Rendement (kWh/kWp/jaar) 1.021 945
Performance ratio (%) 91,1 84,2

Oftewel: De Solar Frontier zonnepanelen hebben een iets beter rendement, maar je hebt er wel meer nodig en ze beslaan een groter oppervlakte dan dat nodig is voor de Silevo zonnepanelen.

Stel hier uw vraag