IKEA kiest voor Solar Frontier zonnepanelen-Twente Zon

IKEA kiest voor Solar Frontier zonnepanelen

IKEA Zwolle opende in februari 2015 haar deuren.Ikea Zwolle kiest voor Solar Frontier
Het ontwerp van het gebouw en de voorzieningen houden zoveel mogelijk rekening met het terugdringen van het energieverbruik.
Met een WKO-installatie (warmte-koude opslag), negen windmolens op het dak en 5.510 zonnepanelen van het Japanse merk Solar Frontier is de winkel dichtbij de realisatie om de meest duurzame vestiging van Nederland te worden.

Het Zweedse bedrijf investeerde in de vestiging in Zwolle € 1,8 miljoen extra voor duurzame energie. Naar verwachting wordt dit bedrag in 10 jaar terugverdiend.

Dit alles past in de visie van IKEA “People & Planet Positive”.

De keuze van IKEA voor Solar Frontier

12.000 m² van het in totaal 14.400 m² grote IKEA-dak is met de Solar Frontier CIS dunne film zonnepanelen bedekt. Niet alleen is het productieproces van de Solar Frontier panelen goedkoper dan van kristallijne zonnepanelen, ze presteren ook beter bij warm en bewolkt weer. Ze zijn lichtgevoeliger, zodat ze efficiënter werken bij lage zonnestand en op niet-optimaal zongeoriënteerde daken. Dit verkort hun terugverdientijd.

In vergelijking met een IKEA vestiging zonder zonnepanelen, levert dit ongeveer 340 ton minder CO2 uitstoot per jaar op. De energieopbrengst van de installatie is ongeveer 800 MWh per jaar – dat komt overeen met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 235 Nederlandse huishoudens.

IKEA Zwolle is één van de eerste grote Nederlandse bedrijfsdaken waar de zelf opgewekte stroom goedkoper zal gaan uitvallen dan aangekochte netstroom. De verwachting is dat meerdere bedrijven zullen volgen!

Nederlandse primeur

De verdere ontwikkeling van de zonnetechnologie en de goedkopere productie maken dat zonnepanelen door hun opbrengst en kostprijs inmiddels ook voor Nederlandse bedrijven interessant worden. IKEA is één van de eerste bedrijven met een grote dakoppervlakte dat de stap zet. Het zonnedak van IKEA-Zwolle kadert in een algemeen streven van Ikea om zijn energieverbruik (verder) te verminderen. Het wil dit verbruik ook helemaal uit hernieuwbare bronnen invullen. In Frankrijk en Duitsland beschikt het bedrijf zelfs over eigen windturbines, in de Verenigde Staten zijn de IKEA-zonnedaken goed voor 34 MW. Ter vergelijking: 1 MW is 1 miljoen Watt, een klassieke gloeilamp werkt op 30 tot 60 Watt.

Stel hier uw vraag