Kristallijne- en CIS-zonnepanelen-Twente Zon

Kristallijne- en CIS-zonnepanelen

Gangbaar op de markt zijn twee type zonnepanelen: De ene is gemaakt van silicium (de zgn. kristallijne zonnepanelen), de andere bestaat uit een combinatie van de ingrediënten: koper, indium en selenide (de zgn. CIS-panelen).

De keuze voor het ene of het andere zonnepaneel, is afhankelijk van de situatie en uw wensen, maar kortweg kan gesteld worden dat;

  • Ligt het dak op het zuiden en zijn er geen elementen in de buurt, die schaduw op de zonnepanelen werpen, dan volstaan de kristallijne zonnepanelen prima.
  • Maar, is het dak niet op het zuiden gericht, staat er een boom dichtbij of is er bijvoorbeeld een schoorsteen, die zijn schaduw op het dak werpt? Of, wilt u de zonnepanelen op een plat dak installeren en onder een kleine hoek opstellen? Dan zijn de CIS-zonnepanelen de juiste keuze, omdat deze panelen ook zonder direct zonlicht een hoge stroomopbrengst genereren.

Kristallijne zonnepanelen

Kristallijne zonnepanelen bevatten zonnecellen, die gemaakt worden van silicium. Silicium zit in zand en is dus in grote hoeveelheden beschikbaar, maar het kost veel energie om uit zand Silicium (Si) te produceren.

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne (c-Si) zonnecellen worden gemaakt van silicium. Onder zeer hoge temperatuur wordt het silicium gesmolten. In het vat met vloeibaar silicium wordt een roterende staaf gehangen met aan de punt een kristal. Terwijl de staaf langzaam omhoog wordt getrokken neemt het silicium de kristalstructuur van de punt aan.

Het silicium kristal dat zo gevormd wordt, heeft de vorm van een cylinder en is herkenbaar aan de homogene kleur. De cylinder wordt in hele dunne plakjes gesneden. Deze plakjes, die de zonnecellen vormen, zijn dus cirkelvormig. Hierdoor kan het paneeloppervlak niet optimaal benut worden. Achter de ronde cellen wordt een witte of zwarte folie geplaatst, waardoor de ruimtes tussen de cellen dus wit of zwart kleuren.
De zonnepanelen met witte folie presteren iets beter, doordat de witte folie het felle zonlicht weerkaatst, waardoor de panelen niet zo warm worden. Door het gebruik van zwarte folie vallen de panelen minder op, wat op zich mooier is om te zien, maar omdat zwart het zonlicht absorbeert, worden ze warmer wat het rendement negatief beïnvloedt.

Monokristallijne zonnecellen zijn het duurste en meest energie-intensief om te produceren, maar meestal geeft dit celtype wel het hoogste rendement (± 15%).

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne of multikristallijne (poly-Si of mc-Si) zonnecellen worden gemaakt door vloeibaar silicium in vierkante gietvormen te gieten en daarna langzaam te laten stollen. De structuur van het siliciumkristal dat zo gevormd wordt, is ongestructureerd. De verschillende kristallen sluiten niet altijd goed op elkaar aan en daarom is het rendement lager. De kleur van dit kristal is vertoont lichtere en donkere vlekken, door de smeltplekken tussen de verschillende kristallen.

Van de vierkante silicium kristallen worden vervolgens hele dunne plakjes gesneden, die de zonnecellen vormen.

Door een constante verbetering van de productie-technologie, wordt de kwaliteit van polykirstallijne zonnecellen steeds beter, waardoor het rendementsverschil met monokristallijne zonnepanelen steeds kleiner wordt.

CIS zonnepanelen

De afkorting CIS staat voor de belangrijkste ingrediënten in deze zonnecellen CuInSe2: koper, indium en selenide.

CIS zonnecellen behoren tot de “familie” van dunne film producten, maar het rendement van deze cellen is hoger dan van andere dunne-film-technologie producten, zoals bijvoorbeeld amorf-silicium (a-Si).

De stof seleen (Se) zorgt ervoor dat het materiaal een goede gelijkmatige structuur heeft met een goede verdeling van de elektronen. Dit heeft duidelijke voordelen voor het kwantumrendement en dus ook voor het omzettingsrendement. De CIS zonnepanelen genereren met een lager vermogen Wp/m2 toch een hogere kWh productie per m2 dan kristallijne zonnepanelen. Dit komt met name doordat deze panelen ook met een lagere lichtintensiteit een goede stroomproductie bereiken.

Stel hier uw vraag