Zonnepanelen huren of leasen?-Twente Zon

Zonnepanelen huren of leasen?

U zit wat krap bij kas, maar desondanks heeft u wel de wens om zonnepanelen op uw dak te plaatsen, CO2 te besparen en uw eigen groene stroom te gaan gebruiken. Dan is het een optie zonnepanelen te huren of te leasen. Er zijn een aantal organisaties in Nederland die zonnepanelen in een huur- en/of leaseconstructie aanbieden.

Maar, zoals altijd, geld lenen kost geld. En dus ook bij zonnepanelen huren of leasen ontstaan de vragen:
Hoe ziet dat financiële plaatje er nou precies uit?
En is er misschien nog een andere optie die mogelijk financieel interessanter is?
Wij zetten dit hieronder graag voor u uiteen aan de hand van een berekening.

Zonnepanelen huren, leasen of toch kopen?

Zonnepanelen hurenStel u heeft een behoorlijke woning, 3 opgroeiende kinderen en uw jaarverbruik aan elektriciteit is zo rond de 5.000 kWh. Het beschikbare dakoppervlak betreft ruim 35 m2.

Een passend zonne-energiesysteem zou dan kunnen zijn de Turbo PowerSet 4.8 van Solar Frontier met een verwachte opbrengst van 4.760 kWh, 28 zonnepanelen, een omvormer, bekabeling en alle benodigde stekkers. Een compleet pakket dus.
De btw op het materiaal kan men terugvragen, dus rekenen we hier met de prijs exclusief btw: € 4.095,-
Hier komen natuurlijk nog de kosten voor het dakmateriaal en de installatiekosten bij voor montage van de zonnepanelen op het dak en aansluiting van het systeem in de meterkast. Geschatte kosten voor het dakmateriaal en de installatie op een schuin pannendak bedragen € 2.600,-, ook hier exclusief btw, want ook deze kan men terugvragen.
Totaal komt het systeem dus uit op een prijs van € 6.695,-

Uitgaande van een stroomprijs van € 0,225 per kWh bespaart u met dit zonne-energiesysteem jaarlijks: 4.760 kWh * € 0,225 = € 1.071,-
De terugverdientijd van dit systeem bedraagt dus € 6.695 / € 1.071 = 6,3 jaar

Bovenstaande berekening biedt ons de basis om de gestelde vragen te beantwoorden:

  • Hoe ziet het financiële plaatje er nou precies uit wanneer men zonnepanelen huurt of least?
  • En is er misschien nog een andere optie die mogelijk financieel interessanter is?

Zonnepanelen huren

Stel, u besluit de zonnepanelen – uit bovenstaand voorbeeld – te huren. En stel, u ontvangt een aanbod voor € 83,- per maand met een looptijd van het contract voor 20 jaar. Wat betekent dit dan?
Voor uw jaarlijkse stroomverbruik betaalt u aan uw energiemaatschappij € 1.071,-
Met dit te huren zonne-energiesysteem dekt u min of meer uw jaarlijkse verbruik.
U betaalt aan huur op jaarbasis: 12 * € 83 = € 996,-
Of te wel, uw elektriciteit wekt u zelf op, daardoor bespaart u de kosten à € 1.071,-, die u voorheen aan uw energieleverancier betaalde, maar voor de huur van het systeem betaalt u € 996,- en dus verandert er voor u financieel gezien niet zoveel. Het voordeel dat u heeft in het geval u het systeem zelf zou aanschaffen – na de terugverdientijd – heeft u niet. U dekt met het huurcontract waarschijnlijk wel het risico van stijgende stroomprijzen af, u heeft geen onderhoud aan het systeem en u bespaart zo’n 3.400kg CO2-uitstoot per jaar door gebruik te maken van eigen opgewekte elektriciteit!

Duurzaamheidslening interessant alternatief voor zonnepanelen huren

Er is een alternatief voor het huren van zonnepanelen. Er bestaat namelijk een Duurzaamheidslening, een door de overheid gesubsidieerde lening. Meer hierover leest u in het artikel op deze website: Financiering zonnepanelen via hypotheek & groene leningen.

Met een Duurzaamheidslening zou u het zonne-energiesysteem zelf kunnen aanschaffen, waarbij u maar 1% rente betaald (stand: juni 2015) en de lening een looptijd heeft van 10 jaar. De maandelijkse kosten voor rente en aflossing bedragen dan ca. € 59,-. per maand of te wel zo’n € 708,- per jaar.
U bespaart per jaar dus direct zo’n € 363,- en na 10 jaar is het systeem afbetaald en heeft u gratis eigen stroom. Het enige waarmee u rekening moet houden tijdens de gegarandeerde levensduur van 25 jaar van het systeem is dat mogelijk een keer de omvormer (kosten omvormer – indicatie: € 800,-) moet worden vervangen.

Conclusie, aan de hand van de bedragen* gehanteerd in dit artikel, is het veel goedkoper om zonnepanelen aan te schaffen via een Duurzaamheidslening dan via een huurconstructie.

* Bedragen gehanteerd in dit artikel zijn gebaseerd op bestaande situaties. Uiteraard hangt de berekening in uw geval af van uw persoonlijke situatie.

Stel hier uw vraag