Light Soaking Effect Solar Frontier CIS zonnepanelen-Twente Zon

Light Soaking Effect

Hoogste opbrengsten en hoe u daarvan kunt profiteren

Stelt u zich voor dat u uw auto start op een koude winterochtend. Zolang de motor nog koud is, is zijn prestatie duidelijk minder. Zodra de motor is opgewarmd, neemt het vermogen duidelijk toe. Deze situatie is vergelijkbaar met het zogenaamde “Light Soaking Effect”.

Het Light Soaking Effect is het vermogen van het zonnepaneel, zodra blootgesteld aan zonlicht, een paar procent meer opbrengst te genereren dan op het moment van zijn productie, dat werd vastgesteld door de flashlist waardes (de elektrische eigenschappen van het pv paneel onder standaard testomstandigheden).

Light Soaking Effect in deze vorm alleen in de CIS-technologie van Solar Frontier

De in verschillende bewerkingen op het substraat aangebrachte CIS-laag bevat een nanometer-dunne bufferlaag. Deze bufferlaag vormt aanvankelijk een energiebarrière die de stroom van elektronen belemmert. Veroorzaakt door de fotonen van het zonnelicht zetten de eerste elektronen zich in beweging en neutraliseren de aanvankelijk nog bestaande defecte gebieden in het grensgebied van de lagen. Dit maakt de energiebarrière kleiner, vergemakkelijkt de overdracht van de volgende elektronen en vermindert de serieweerstand. Hierdoor neemt de energiestroom toe en wordt de efficiëntie van het zonnepaneel verhoogd.

In tegenstelling tot de traditionele CIS-technologie vervangt de speciale technologie van Solar Frontier het giftige cadmium door zink. Hierdoor wordt het milieu niet alleen beschermd, maar het creëert ook het Light Soaking Effect. Hierdoor verbeteren de eigenschappen van de bufferlaag en de prestatie van het zonnepaneel stijgt. Dit effect is het resultaat van jarenlang intensief werk van de R&D afdeling van Solar Frontier.

Light Soaking Effect; het komt en blijft

Het Light Soaking Effect begint zodra het zonnepaneel wordt blootgesteld aan zonlicht en stabiliseert na ongeveer 50 uren zonneschijn. Als het rendement van een CIS zonnepaneel door het Light Soaking Effect gestegen is tot een hogere waarde, dan blijft de waarde stabiel over de gehele werkingsduur – de vermogensreductie, die optreedt gedurende de levensduur van de zonnepanelen, komt overeen met de gebruikelijke afname van minder dan 0,5% per jaar.

Stel hier uw vraag