Wat kosten zonnepanelen?-Twente Zon

Wat kosten zonnepanelen?

Een investering in zonnepanelen – voor particulieren – verdient zich gedurende 25 jaar 3x terug, omgerekend levert zonne-energie jaarlijks zo`n 8% rendement op, conservatief gerekend.

Hieronder een duidelijke berekening:Wat kosten zonnepanelen

Een gemiddeld gezin verbruikt op jaarbasis zo`n 3.500 kWh aan stroom. De totale investering voor een set zonnepanelen kost ca. € 5.800,- (incl. installatie en btw). De btw ontvangt u terug. Bij een gelijkblijvende stroomprijs bespaard u jaarlijks aan eigen energieopwekking € 750,-*. De terugverdientijd bedraagt dus ongeveer 6 jaar (na aftrek btw). Zonnepanelen gaan echter zo`n 25 jaar mee, waardoor de totale opbrengst – na aftrek van de investering – ten minste € 13.000,- bedraagt (inclusief het vervangen van de omvormer na 10 tot 20 jaar).

Energie die u overdag via PV opwekt maar niet consumeert, levert een salderingsvergoeding op van 4 tot 10 eurocent per kWh. Deze koopt u ‘s avonds, als de consumptiebehoefte stijgt, terug voor 25 cent per kWh. Speelt dit? Dan verlengt dit de terugverdientijd van de zonnepanelen met 2 jaar.
In samenwerking met de energie consultant van Doe nu Slim verdient u 1 jaar sneller uw zonnepanelen terug (afhankelijk van de opbrengst van uw systeem).

Een overzicht van alle zonne-energie pakketten, waarbij het kWh stroom verbruik is afgestemd op uw situatie, vindt u op de pagina “SolarSets“.

Let op: Particulieren kunnen de btw terugontvangen. Hierdoor wordt de terugverdientijd verlaagd van 7 naar 6 jaar. En na de terugverdientijd bespaart u dus 19 jaar lang en deze periode valt gewoon onder de opbrengstgarantie van de fabrikant!

NB. Iedere situatie is anders. De exacte investering en mogelijke kWh-opbrengst wordt bepaald door een installateur tijdens een bezoek aan de locatie. Een locatiebezoek kunt u hier aanvragen.

Rendement zonnepanelen

Een zonnestroominstallatie verdient zich minimaal 3x terug en rendeert jaarlijks tegen ongeveer 8%.  Dat is zo’n 7% meer dan de hoogste spaarrente (stand: 2012-2019). Het rendement kan echter beduidend hoger zijn als rekening wordt gehouden met overige factoren, zoals de stroomprijs stijging* en elektriciteitsinflatie**. Deze bedroeg de laatste jaren 6,75%. Kijk uw energie jaarnota’s maar ‘ns terug over de afgelopen 15 jaar. De algemene inflatie bedraagt c.a. 1 tot 2%***(stand: 2012-2019).

***Bron: Onderzoek prijzen Nuon, Essent, Eneco.
***Bron: CBS Statline: Aardgas en elektriciteit; gemiddelde tarieven
***Bron: CBS, Prijzen.

Kosten van een systeem

De kosten van het zonnestroom systeem hangen af van uw wensen en situatie. Om de kosten uit te kunnen rekenen is het belangrijk drie vragen te beantwoorden:

  • Wat is uw huidige elektriciteitsverbruik?
  • Wilt u toekomstig elektrisch rijden en tanken via uw zonnepanelen?
  • Hoeveel elektriciteit wilt u zelf gaan opwekken?
  • Is de ondergrond waarop zonnepanelen geplaatst worden geschikt?

Zijn er aanvullende kosten? Meestal niet. Bovengenoemd voorbeeld betreft het meest gebruikelijke standaard systeem.

Zéér voordelig lenen

Speciaal voor het opwekken van “eigen” groene stroom bieden veel provincies een gesubsidieerde lening aan. Deze Duurzaamheidslening heeft een rente die 3% lager is dan de commerciële rente, waardoor de kosten van de lening lager zijn dan het rendement dat de zonnepanelen opleveren. Meer hierover in het artikel “Financiering via hypotheek en groene leningen“.

Een zonnestroom systeem bestaat uit:

Zonnepanelen
U heeft keuze uit donkerblauwe panelen, afgezet met een metaalkleurige rand, of geheel zwarte panelen die esthetisch een mooier aanzicht bieden.

Omvormer
De keuze voor de omvormer hangt mede af van het aantal zonnepanelen en daarmee de hoeveelheid stroom, die de omvormer moet verwerken.

Montagemateriaal
Het montagemateriaal is afhankelijk van de plaats waar de panelen komen te liggen.
Standaard is een schuin dak, maar de panelen kunnen ook op een plat dak of bijvoorbeeld in de tuin worden opgesteld. Hiervoor is uiteraard ander montagemateriaal nodig omdat de panelen onder een hoek moeten worden opgesteld.

Bekabeling
De bekabeling die nodig is, hangt af van de afstand tussen de panelen en de omvormer en tussen de omvormer en de meterkast. Liggen de panelen bijvoorbeeld op de schuur en moet er een kabel van de omvormer naar de meterkast in het huis worden aangelegd, dan is er een lange kabel nodig. Deze kabel zal ook dikker moeten zijn, dan een standaard kabel, om transportverlies tot een minimum te beperken.

Installatie werkzaamheden
De werkzaamheden worden verricht door klantvriendelijke en vakbekwame installateurs. Zij bezitten productkennis, zijn op de hoogte van de installatievoorwaarden en voldoen aan de normeringen voor veiligheid (VCA).

Desgewenst kunt u de installatie ook zelf doen. Goed om te weten is dat de aansluiting in de meterkast dient te worden uitgevoerd door een erkend elektricien.

Hoelang duurt een adviesgesprek op locatie?

Een adviesgesprek op locatie duurt ongeveer 1 uur. Voor een afspraak vult u het contactformulier even in.

Hoe lang duurt het voordat de installatie geplaatst kan worden?

Na gunning van de order duurt het ongeveer 4 tot 6 weken voordat de installatie geplaatst kan worden.
De installatie van het zonnepaneelsysteem duurt, afhankelijk van de situatie, 1 tot meerdere dagen.

Onderhoud

Behalve een jaarlijkse flinke wasbeurt verlangt het zonnepaneelsysteem verder nauwelijks tot geen onderhoud. Lees meer hierover in het artikel “Welk onderhoud hebben de panelen nodig?

Verzekering

De zonnepanelen verhogen de waarde van het gebouw, waardoor de verzekerde waarde voor de opstalverzekering mogelijk moet worden aangepast. Lees meer hierover in “Verzekeringen voor zonnepanelen“.

Subsidie

De landelijke overheid verstrekt geen subsidie meer, maar mogelijk kunt u wel via uw provincie of gemeente een subsidie aanvragen. Lees voor meer informatie “Subsidie op zonnepanelen voor particulieren“.

Terugleververgoeding stroom

Op 18 april 2013 is besloten dat vanaf 1 juli 2013 onbeperkt gesaldeerd mag worden, lees verder in “Terugleveren van stroom en de vergoeding daarvoor“.

Stel hier uw vraag