Oost-West opstellingen met Solar Frontier-Twente Zon

Oost-West opstellingen met Solar Frontier

Solar Frontier in oost-west opstelling behaalt tot 10% meer kWh per m² beschikbaar plat-dakoppervlak dan een zuid-opstelling met poly kristallijne zonnepanelen.
De geringe verliezen bij niet-ideale oriëntering en de betere benutting van het oppervlak verklaren deze winst. Er hoeft immers geen “bufferzone” voor schaduw tussen de panelen te worden gereserveerd. Bovendien is er minder ballast nodig en is het gewicht beter verdeeld.

Solar Frontier oost west opstellingDe opbouw van deze oost-west opstelling

Als steunpunt worden er kunststof voetjes in een oost/west-profiel gestopt, deze kunnen flexibel aangebracht worden zodat eventuele kleine oneffenheden in het dak opgevangen worden. Op de NZ-profielen monteert men de driehoeken. Deze zijn voorzien van M6 gaten om de klemmen in vast te zetten. Loodrecht op het OW-profiel wordt één L-profiel gemonteerd, in het midden tussen de twee rugzijden van de driehoeken in. Op elke rugzijde van een driehoek komt een extra L-profiel, zodat ballast – in de vorm van stoeptegels in V-vorm – blijft staan. De panelen worden in portrait opstelling gemonteerd. De hellingshoek van 15° zorgt voor een prima opbrengst en afwatering terwijl de installatie in de hoogte zeer discreet blijft.

Solar Frontier oost west opstelling op huisVoorbeeld:
Laat ons een zonne-systeem van 16 panelen Solar Frontier 170 Wp bekijken, dus 2.720 Wp.
Strikt genomen bestaat dit systeem uit in totaal 8x 170 = 1.360 Wp naar het oosten en 1.360 Wp naar het westen georiënteerd vermogen. Intuïtief kiest men al snel voor een omvormer met twee MPP-Trackers of twee aparte omvormers, maar dit zal niet de goedkoopste opbrengst in kWh leveren. De rendementsverwachting van één omvormer met één MPP-Tracker is verrassend hoog als men de bekabeling van de panelen op de juiste manier uitvoert.

Of men nu kiest voor de AEG 2.800 of een SMA omvormer, men maakt het beste strings van telkens 4 panelen in serie. Het werkt het makkelijkste bij de portrait opstelling als we de panelen “West-1 t/m West-4” in serie schakelen en ook “West-5 t/m West-8” in een (aparte) serie schakelen. Beide strings worden op het dak met een Y-stekker parallel geschakeld. Voor de panelen “Oost-1 t/m Oost-4” en “Oost-5 t/m Oost-8” gaan we op dezelfde manier te werk. Men heeft nu twee strings van elk (2x 4) panelen. Men kan ervoor kiezen om deze op hun beurt parallel te zetten met Y-stekkers maar het rendement zal iets beter zijn als er op de omvormer meerdere ingangen zijn (SMA). Bij AEG 2.800 is er maar één ingang en is de extra set Y-stekkers dus verplicht.

Onderstaande afbeelding maakt één en ander duidelijk:
Solar Frontier oost west opstelling schematischVoor een gemiddelde locatie in de Benelux is de verwachte opbrengst van dit systeem ca. 2.400 kWh per jaar, dus een rendementsverhouding van ca. 880 kWh/1.000 Wp.

Vergelijk met poly kristallijne zonnepanelen op hetzelfde dak, pal zuid op 15°

Hoeveel kWh/jaar haalt men uit dit dak met poly kristallijne zonnepanelen pal zui op 15°?
Stel dat we poly 250 Wp panelen hebben van ca. 1,65m bij 1m en gaan voor landscape opstelling waarbij de panelen op hetzelfde dakoppervlak moeten passen:
Poly kristallijne zonnepanelen oost west opstelling schematischMet deze 9 panelen komen we uit op 2.250 Wp en halen we ca. 2.190 kWh/jaar. Maar we blijven niet helemaal schaduwvrij want de 60cm tussen de rijen in is maar voldoende tot een instralingshoek van 27 °. Er zal dus verlies optreden vanaf 21 oktober tot 20 februari.

Besluit:
CIS panelen halen makkelijk 10% meer kWh per beschikbare m² dakoppervlakte als ze in oost-west opstelling gemonteerd worden dan poly panelen pal zuid. Bovendien is het geheel steviger, minder opvallend en makkelijk te plaatsen.

Solar Frontier oost west opstelling op dak

Stel hier uw vraag