Welk onderhoud hebben zonnepanelen nodig?-Twente Zon

Welk onderhoud hebben zonnepanelen nodig?

Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk

Zonnepanelen en zonnepaneelsystemen zijn onderhoudsvriendelijk en men heeft er weinig omkijken naar. De toplaag van de panelen is erg glad, waardoor viezigheid er nauwelijks aan hecht. Worden de panelen toch stoffig of hebben de vogels er op gepoept, dan spoelt dit er meestal met een beetje regen zo weer vanaf.
Ook sneeuw schuift doorgaans snel en vanzelf van de gladde panelen.
Toch kan het geen kwaad de zonnepanelen één keer per jaar schoon te maken, zeker wanneer ze geplaatst zijn dicht in de buurt van bijvoorbeeld een drukke snelweg of een productiebedrijf, die vervuiling en stof kan veroorzaken.

Vogelnestjes onder de zonnepanelen?

In verband met een goede ventilatie zit er vaak wat ruimte tussen het dak en de zonnepanelen. Dit is belangrijk om de temperatuur van de zonnepanelen niet te hoog te laten oplopen, want dat heeft een negatieve invloed op het rendement.
In de ruimte tussen het dak en de zonnepanelen kunnen vogeltjes nestjes bouwen. Vaak blijven de nestjes leeg, omdat het te warm wordt onder de zonnepanelen. Maar dit neemt niet weg dat u hinder kunt ondervinden van de takjes en het geluid van de vogeltjes (gekrabbel op het dak).
Door eenvoudig aan te brengen strips kan de toegang tot de openingen tussen het dak en de panelen gemakkelijk voor de vogeltjes geblokkeerd worden, met behoud van ventilatie. Voor meer informatie neemt u even contact met ons op.

Jaarlijkse controle

Om er zeker van te zijn dat het zonnepanelen systeem naar behoren functioneert en nog steeds goed is bevestigd, is het aan te raden om één keer per jaar een controle uit te laten voeren. Daarbij worden de onderdelen, zoals de panelen, het bevestigingsmateriaal, de bedrading en de omvormer geïnspecteerd.
Ook na een zware storm of hagelbui, waardoor het systeem beschadigd kan zijn, is het aan te raden de installateur even alles na te laten kijken.

Stel hier uw vraag