Solar energie-Twente Zon

Solar energy

Solar energy – of gewoon in het Nederlands “zonne-energie” – is het stralende licht en de warmte van de zon, die met behulp van zich steeds verder ontwikkelende technologieën laat vangen en om laat zetten in bruikbare, groene warmte en elektriciteit. Voorbeelden van deze technologieën zijn solar verwarming, fotovoltaïsche solar energie, thermische solar energie, solar architectuur en kunstmatige fotosynthese.

Passieve en actieve solar energie

De zon is een ster, die zich op 150 miljoen kilometer van de aarde bevindt, en een enorm belangrijke bron van hernieuwbare energie. De solar technologieën om deze hernieuwbare energie op te vangen kunnen worden geclassificeerd als passieve en actieve solar energie, afhankelijk van de manier waarop ze de zonne-energie opvangen en distribueren of omzetten in elektriciteit.
Actieve solar technieken omvatten het gebruik van fotovoltaïsche systemen en systemen die met behulp van de zon water verwarmen en zo de energie benutten, zoals de zgn. zonneboilers.
Passieve solar technieken omvatten het oriënteren van een gebouw aan de zon, het selecteren van materialen met een gunstige thermische massa of licht-verspreidende eigenschappen en het ontwerpen van ruimtes waarin op natuurlijke wijze de lucht wordt gecirculeerd.

Wereldwijde voordelen van solar energie

In 2011 gaf het Internationaal Energie Agentschap aan dat de ontwikkeling van betaalbare, onuitputtelijke en schone zonne-energie technologieën enorme voordelen op langere termijn zal hebben. Het verhoogt de energiezekerheid van landen door een beroep te doen op een onuitputtelijke en import-onafhankelijke bron. Het bevordert de duurzaamheid, vermindert de vervuiling, beperkt de  kosten van het beperken van de opwarming van de aarde en houdt de prijzen van fossiele brandstoffen betaalbaar. Deze voordelen zijn wereldwijd.

Wikipedia laat de kracht van de wereldwijde beschikbare zonne-energie op een hele mooie manier zien:

Solar_wereldwijd energie potentieel_Twente Zon

Lees ook het interessante artikel: Wat Bitcoin en Zonne-energie met elkaar gemeen hebben?


Geplaatst in Twente Zon zonnepanelen | Tags opbrengst zonnepanelen, solar, Solar Frontier
Sla op in favorieten Opslaan


Stel hier uw vraag