Opbrengst zonnepanelen-Twente Zon

Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is afhankelijk van zowel globale als lokale factoren.Opbrengst zonnepanelen_Twente Zon
Bevindt u zich op of rond de evenaar, dan zal de opbrengst van de zonnepanelen hoger zijn door het grote aantal zonnestralen dat direct (zonder hoek) instraalt op de zonnepanelen. Bevindt u zich in Nederland aan de kust, dan zal de opbrengst van uw zonnepanelen wat hoger zijn dan wanneer u in het Oosten woont, door het grotere aantal zonne-uren per jaar.

Dit neemt echter niet weg dat ook wanneer u in het Oosten van Nederland woont, het nog steeds meer dan interessant is om te kiezen voor een zonne-energie systeem. De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, het vermogen per oppervlakte-eenheid van de panelen is gestegen en de rente op spaargeld is historisch laag. De terugverdientijd van een zonne-energie systeem bedraagt momenteel ongeveer 7 jaar en het rendement dat u maakt ligt rond de 8%.

Lokale factoren die de opbrengst van zonnepanelen beïnvloeden

Lokale factoren die de opbrengst van de zonnepanelen beïnvloeden zijn onder meer de ligging van het dak, waarbij de positionering en de hellingshoek van groot belang zijn. Ligging op het zuiden en een hellingshoek van 35-40° zijn optimaal.
Schaduw is ook een hele belangrijke factor, die nogal eens vergeten wordt. Een schoorsteen, boom of dakkapel kan de opbrengst van uw zonnepanelen echt onderuit halen.

Heeft u een dak dat niet optimaal is, dan is er geen man over boord. Er zijn tegenwoordig zonnepanelen op de markt die specifiek op dit soort daken – met een niet optimale ligging, hellingshoek en schaduw – een optimaal rendement weten te genereren. Een voorbeeld van zo’n merk is Solar Frontier, waarover u meer kunt lezen elders op onze site.

Is het u overkomen dat u zonnepanelen heeft laten installeren en, naar nu blijkt, de combinatie van het type zonnepanelen en de situatie van uw dak niet goed op elkaar zijn afgestemd en dus de opbrengst van uw zonnepanelen duidelijk lager is dan verwacht? Neem dan eens contact met ons op, of met uw eigen installateur, om uw probleem te bespreken. Mogelijk bieden optimizers een goede uitkomst.

Ook het jaargetijde heeft invloed op de opbrengst van zonnepanelen

Het spreekt voor zich dat in de winter, wanneer er maar zo’n 8,5 uur zit tussen zonsopkomst en -ondergang, de opbrengst van de zonnepanelen lager is dan wanneer de zon tijdens een zomerse dag hoog aan de hemel staat.
Toch is het niet zo dat de meeste opbrengst gegenereerd wordt tijdens de langste en warmste dag. Dit heeft te maken met de temperatuur, die ook een invloed heeft op de opbrengst. Is het erg zonnig en erg warm, dan warmen de zonnepanelen ook op en een hoge temperatuur heeft een negatieve invloed op het rendement. De hoogste dagopbrengst zal daarom waarschijnlijk in het voor- of najaar worden behaald. De temperatuurcoëfficiënt is dan ook één van de eigenschappen die te overwegen is bij de vergelijking van verschillende type en merken zonnepanelen.


Geplaatst in Twente Zon zonnepanelen | Tags Zonnepanelen
Sla op in favorieten Opslaan


Stel hier uw vraag