Zonnepaneel pakketten-Twente Zon

Zonnepaneel pakketten

Zonnepaneel pakketten zijn een steeds gangbaarder fenomeen. Was het voor een aantal jaren geleden nog standaard dat u uw installateur nodig had om een zonne-energiesysteem samen te stellen van losse zonnepanelen, een omvormer, bekabeling en dakmateriaal, tegenwoordig struikelt men over de samengestelde zonnepaneel pakketten.

Dit maakt het makkelijker om zelf op onderzoek uit te gaan, een beeld te krijgen van de prijzen en uw zonne-energiesysteem te bestellen. Echter, net zoals voorheen met de losse zonnepanelen en omvormers, ook nu vormt het aanbod een dicht bos, waardoor u mogelijk de bomen niet meer ziet.

Vandaar hierbij enkele tips en aandachtspunten bij het beoordelen en kopen van zonnepaneel pakketten.

Tips en aandachtspunten bij het beoordelen van zonnepaneel pakketten.

Er worden vele zonnepaneelpakketten aangeboden waarin Solar Frontier PowerSet Turbode zonnepanelen van één merk zitten en een omvormer van een ander merk. Dit behoeft niet slecht te zijn en kan zelfs de enige oplossing zijn voor een specifieke situatie. Er zijn echter tegenwoordig ook fabrikanten die zelf zonnepaneelpakketten samenstellen, zoals bijvoorbeeld Solar Frontier doet met zijn PowerSets Turbo. Deze sets zijn optimaal geconfigureerd. Het vermogen van de Solar Frontier omvormer is perfect afgestemd op het aantal Solar Frontier zonnepanelen en de stekkers kloppen wat aantal en type betreft precies en zijn zeer gemakkelijk te monteren.

Zonnepanelen

Voor een optimaal rendement van het zonne-energiesysteem is het van uiterst belang dat de zonnepanelen geschikt zijn voor uw situatie. Ligt uw dak pal zuid, met een hellingshoek van 35-40° en zijn er geen elementen aanwezig die schaduw kunnen werpen, dan kunt u met een gerust hart kiezen voor mono- of poly-kristallijne zonnepanelen.
Is de situatie niet optimaal, ligt het dak niet op het zuiden, is de hellingshoek veel minder of duidelijk meer of valt er schaduw op het dak door bijvoorbeeld een boom, dan dient u daarmee rekening te houden bij de keuze van het type zonnepaneel in het zonnepaneel pakket.

Het aantal zonnepanelen is afhankelijk van het vermogen dat u wenst op te wekken en de beschikbare oppervlakte op het dak of in de tuin. Het vermogen van de zonnepanelen wordt aangegeven in Wattpiek (Wp). Uw elektriciteitsverbruik wordt aangegeven in kilowattuur (kWh). Wp kunt u gemakkelijk omrekenen naar kWh met behulp van een omrekenfactor. Deze betreft voor mono- en poly-kristallijne zonnepanelen ongeveer 0,9, indien optimaal gepositioneerd. Voor de CIS dunne film panelen geldt een omrekenfactor van tenminste 1.
In een rekenvoorbeeld ziet dit er als volgt uit: heeft een zonnepaneel pakket een vermogen van 3.360 Wp (14 kristallijne panelen van 240 Wp) dan is de verwachting dat dit pakket jaarlijks ongeveer 3.024 kWh genereert, indien optimaal gepositioneerd.

Omvormer

Voor de omvormer in het zonnepaneel pakket geldt dat het vermogen van de omvormer moet aansluiten bij het vermogen van de zonnepanelen. Is het vermogen van de omvormer te klein, dan zal het rendement van het totale systeem niet optimaal zijn omdat de omvormer de hoeveelheid aangeleverde stroom niet kan verwerken. Belangrijk om hier goed naar te kijken en rekening te houden met optimale zonnedagen, want er zijn dagen dat het systeem echt op volle toeren zal draaien. Is het vermogen van de omvormer te groot, dan draait hij de gehele tijd op halve kracht en dat is zonde.

Bekabeling en stekkers

De benodigde lengte en dikte van de bekabeling in het zonnepaneel pakket is onder meer afhankelijk van de afstand tussen de omvormer en de aansluiting in de meterkast. Het spreekt voor zich dat de lengte voldoende moet zijn voor de te overbruggen afstand, maar ook de benodigde dikte van de kabel behoort passend te zijn voor de situatie. Zit er een redelijke afstand tussen de omvormer en meterkast, dan is een dikkere kabel nodig om verliezen te beperken.

De stekkers in het zonnepaneelpakket zijn normaal gesproken afgestemd op een standaard montage en aansluiting. Mocht uw situatie afwijken, doordat u de zonnepanelen bijvoorbeeld wilt verdelen over twee daken, controleer dan goed of het zonnepaneel pakket bevat wat u daadwerkelijk nodig heeft.

Dakmateriaal

Het dakmateriaal zit niet altijd bij het zonnepaneel pakket inbegrepen. Ook komt het nogal eens voor dat de prijs van het pakket standaard materiaal bevat voor een schuin pannendak en dat een meerprijs geldt wanneer materiaal voor een plat dak of golfplaten nodig is. Controleer een en ander dus goed, voordat u overgaat tot aanschaf van het zonnepaneel pakket.


Geplaatst in Twente Zon zonnepanelen | Tags opbrengst zonnepanelen, Solar Frontier, Zonnepaneel pakketten
Sla op in favorieten Opslaan


Stel hier uw vraag