Zonnepanelen op plat dak-Twente Zon

Zonnepanelen op plat dak

Zonnepanelen op een plat dak? Dat kan, zelfs als de oriëntatie niet perfect op het zuiden is!
En het mooie is, het behalen van een optimaal rendement is daarbij absoluut geen probleem en alles kan gerealiseerd worden zonder dat het aangezicht verstoord wordt.

Voordat u nu al te enthousiast de eerste de beste installateur opbelt voor een offerte of misschien voor het direct leveren van zonnepanelen op uw plat dak, neemt u nog even de tijd om dit artikel uit te lezen. Dat optimale rendement met zonnepanelen op plat dak ontstaat namelijk niet vanzelf c.q. enige kennis van zaken helpt teleurstellingen te voorkomen.

Van belang is om de oriëntatie van uw plat dak te kennen. Is deze perfect zuid georiënteerd? Of is de ligging eerder oost-west? Hoeveel kilowattuur elektriciteit wilt u opwekken met de zonnepanelen op uw plat dak? En, is het oppervlakte van uw dak daarvoor ruimschoots voldoende of wordt het toch wat krap?

Montage van zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen op een plat dak dienen onder een hoek gepositioneerd te worden, voor een goede lichtinval en afwatering. Doorgaans is  een hellingshoek van 15° daarvoor voldoende en dan blijft de installatie in de hoogte toch discreet.

Om zonnepanelen op een plat dak te kunnen bevestigen worden er kunststofvoetjes op het dak geplaatst waarin driehoek-profielen worden gemonteerd. Door het toevoegen van ballast wordt de installatie verstevigd.

Solar Frontier oost west opstelling op dak

Keuze voor type zonnepanelen op een plat dak

Wanneer u kiest voor mono- of poly-kristallijne zonnepanelen op het plat dak, wees er dan van bewust dat er een “bufferzone” moet worden vrijgehouden tussen de twee rijen zonnepanelen in verband met schaduwvorming. Dit is geen probleem wanneer uw dakoppervlakte groot genoeg is voor het aantal panelen en de oriëntatie van uw dak zuid is.

Is de dakconstructie niet zo stevig, wordt het allemaal wat krap gezien het aantal zonnepanelen op het plat dak en/of kunnen niet alle zonnepanelen op het zuiden georiënteerd worden? Dan is het goed om te weten dat u ook kunt kiezen voor een ander type zonnepaneel, waarbij deze overwegingen niet zo’n grote rol spelen. Het alternatief betreft het CIS dunne film zonnepaneel van bijvoorbeeld Solar Frontier.

Bij de plaatsing van Solar Frontier zonnepanelen op een plat dak hoeft er geen “bufferzone” voor schaduw tussen de panelen te worden gereserveerd. Hierdoor kunnen er meer zonnepanelen op een klein oppervlak worden geïnstalleerd en is ook minder ballast nodig voor een stevig geheel.

En daarbij, de Solar Frontier zonnepanelen op een plat dak, dat niet op het zuiden is georiënteerd, behaalt tot 10% meer kWh per m² beschikbaar plat dakoppervlak dan een zuid-opstelling met poly kristallijne zonnepanelen. Meer hierover leest u in het artikel: Oost-West opstellingen met Solar Frontier


Geplaatst in Twente Zon zonnepanelen | Tags opbrengst zonnepanelen, Solar Frontier, zonnepanelen op plat dak
Sla op in favorieten Opslaan


Stel hier uw vraag